Skor

En liten text om skor och vad som kan vara början till ett långt förhållande mellan dig och ... skor.

Skillnaden mellan "skräpskor" och kvalitativa skor

Det finns flera sätt kategorisera skor. Ett sätt är att bedöma dem på avseende av läderkvalitet, konstruktion, osv... Man får då kvalitativa skor och vad vi hädanefter kommer att kalla för "skräpskor". Det är dock inget fel med att bära vad som här kallas för "skräpskor". Precis som en Rörstrands-talrik är lika mycket talrik som en IKEA-talrik som kostar en tiondel av den förstnämnda. Maten smakar ändå likadant. Lite som att dricka vatten ut ett Orrefors-glas också. Det smakar fortfarande bara vatten, även om glaset kostar 300 kr.

Lädret

"Skräpskor" använder corrected grain-läder. Det är billigt läder från äldre djur som har både skrubbsår, myggbett och rynkor. Detta läder har sedan behandlats på många olika sätt och till slut fått en hinna av plast som får det att se fint ut. Detta läder ser fint ut ett tag, men när det börjar se tråkigt ut så går det inte att rädda. Sprickor i plasten kan uppkomma redan inom ett år. Skovårdsprodukter går inte att använda eftersom dessa inte kan tränga igenom plasten, så den enda skötseln som man kan göra är att torka av med en fuktad trasa.

Kvalitativa skor använder full grain-läder, som är bra läder som inte är behandlat bortåt oigenkännlighet. Denna typ av läder kräver vård, men åldras med skönhet. Korrekt skött läder kan mycket väl hålla en livstid.

Konstruktionen

"Skräpskor" är oftast limmade. När de väl går sönder, så går de sönder. Limmade konstruktioner håller inte särskilt länge heller. Du har säkert sett ett par skor där sulan håller på att lossna.

Kvalitativa skor finns i en uppsjö olika konstruktioner. Absolut vanligast är Goodyear-randsydda. Denna konstruktionen har fördelen att man kan sula om skorna om man slitit ut sulan. Gemensamt för alla kvalitativa konstruktioner är att det finns ett lager kork i skon som formar sig efter din fot, dessutom finns det en gelänk i, oftast, metall som gör skon stabil.

Utseendet

"Skräpskor" ser ofta sämre ut, redan innan corrected grain-lädret har börjat spricka och bli fult. Man ser ofta stora, blaffiga, fyrkantiga tår, tjocka utstickande sulor och loggor och andra konstiga detaljer.

Kvalitativa skor har genomtänkt utseende. Skor för höst och vinter har tjocka sulor, eftersom det där behövs. Övriga skor har en nättare sula, vackrare formspråk och är helt enkelt sexigare. Det här är kvalitetsskornas starka gren. Skorna är ofta det första man ser hos ngn och de säger mycket om bäraren. Om du vill ge ett seriöst intryck så är det kvalitetsskor du vill ha.

Hållbarheten

Som redan har nämnts är inte hållbarheten den bästa på "skräpskor". Limmade sulor som lossnar och dåligt läder som spricker. Hållbarheten varierar mycket beroende på användandet, men det är ingen som kommer säga "om du tar hand om dessa skor kommer de att hålla i 40 år" när du står i Ecco-butiken.

Priset

Nu har vi kommit till den enda punkten där kvalitetsskorna förlorar. Priset är i många fall mycket högre på kvalitetsskor. Om du dock räknar med den längre hållbarheten och det snyggare utseendet så väger det självklart upp.

Var köper jag kvalitativa skor?

Fysiska butiker

Då svenska män bara precis har börjat att få upp ögonen för kvalitativa skor finns det inte ett överflöd av skobutiker som saluför kvalitativa skor. I Göteborg finns:

Herr Karl: säljer Italigente, cirkapris 4kkr. Förr, när det var bättre, hade Italigente en egen butik i Göteborg. Då var normalpriset detsamma, men årliga reor och kampanjer gjorde att man ofta kom över skor för knappt 2kkr.

Linnegatan 2: Säljer Crockett & Jones, cirkapris 4,6kkr. Saluför även Edward Green som dock kostar ett studiemedel.

Spiga3: Har, för en student, inget med överkomliga priser. Säljer dock skor från Bestetti som är en av världens främsta skotillverkare. Vill man dock ha ngt där "handgjort" är ett faktum och inte bara ngt som står på lådan är det hit du ska gå.

Pari Shoes: Säljer skor från Pari. Kostar runt 3kkr.

Skomakare Larsson: Säljer Crockett & Jones, priser runt 4,6kkr.

Det var Göteborg. I Stockholm finns det fler återförsäljare av kvalitativa skor, men de som är värda att nämnas här är följande:

Skoaktiebolaget: Säljer Carmina (cirkapris 3,4kkr), samt Edward Green, Gaziano & Girling och Enzo Bonafé som kostar vad de smakar.

Bäckmans skomakeri: Säljer Allen Edmonds (cirkapris 4kkr) och Loake (cirkapris 2,6kkr).

Internet

Som synes finns det ingen fysisk återförsäljare av de lite billigare kvalitetskorna. Dessutom blir det oftast billigare att köpa skor på internet. Här är de bästa ställena:

Meermin Tillverkar skor i Asien i egna fabriker och säljer dessa genom en egen webshop, meermin.es. Att tillverkningen sker i Asien är ingenting att förfasas över. De är där själva och lär upp asiaterna så tillverkningen blir bra. Har en billigare linje som kostar €160 och en dyrare som kostar €260. Många tycker att den dyrare linjen är mer prisvärd.

Pediwear.co.uk Drivs av ett par på fritiden och kan verka "b" vid första anblicken. Är dock omtyckt av de flesta och har även price pledge på vissa märken. Återförsäljare av Crockett and Jones, Loake, Barker, Alfred Sargent osv.

Herringshoes.co.uk Återförsäljare av sin egen linje skor (skorna görs av Loake eller Cheney, beroende på priset), Loake, Chucrch's, Alfred Sargent osv

Dessutom är det värt att nämna att Skoaktiebolaget har en utmärkt webbutik.

Hoppsan, vad många olika märken och butiker, var börjar jag?

Att köpa skor över internet har sina risker. Webutikerna listade här kan du lita på, det som istället är riskabelt är om skorna inte passar. Att skicka tillbaka skor är inga problem, men det kostar. Till en början är det därför bra om man provar skorna som man ska köpa och alltså gör de första köpen i en fysisk butik. När man är nybörjare på skor är servicen man får i en fysisk butik oslagbar också. Det är nämligen lite speciellt med skor i läder. Nya skor ska klämma åt, men inte så mycket att det gör ont. De första gångerna du har dem kommer lädret att tänjas ut och passa din fot perfekt.

Lite mer konkret...?

Börja med att köpa Loake eller Meermin. Tyvärr finns det ingen bra fysisk återförsäljare av Loake i Göteborg och Meermin finns bara på internet, men om du vet din storlek så är det bara att klicka hem skor. Om du sedan upptäcker att kvalitetsskor inte är ngt för dig, så är det ingen stor förlust pengamässigt.

Skovård

Helt nya skor

Börja använda skorna lite lätt hemma. Du kan mycket väl få ont i fötterna, det är därför det är väl värt att börja med dem hemma så du kan ta av dem vid behov. Efter ett tags användning kommer lädret ha anpassats efter dina fötter och du ska inte få ont längre. Först vid denna tiden är det värt att börja med skokräm. När skorna är helt nya är lädret nämligen inte särskilt mottagligt för krämer.

Om skorna har lädersula kan det vara värt att ha dem inomhus extra länge. Lädersulan är som mest känslig när den är ny. Genom att använda skorna plattar man till den lite och gör den mer motståndskraftig.

Efter användandet

När man kommer innanför dörren är det bra att torka av eventuellt regn- och smältvatten. Borsta bort eventuellt damm och grus också.

Använd alltid skoblock. Rätt sorts skoblock också, sådana i trä som inte har en stor fjäder. Finns att köpa på skolyx.se eller herrstil.se. Skoblocken spänner ut lädret och sulan vilket undviker att formen bli konstig. Trät suger också åt sig vätska, vilket gör att lädret återhämtar sig snabbare.

Då och då

Smörj in skorna med återfuktande kräm, pigmenterad eller opigmenterad skokräm. Låt vila ett tag och borsta sedan upp lite glans. Jag rekommenderar Saphirs produkter, men de ligger lite högre i pris. Dock innehåller de inte så mycket syntetiska och giftiga ämnen. Skomakare Davidson visar hur man gör: https://www.youtube.com/watch?v=suHnGBuMCHQ

När du vill ligga

Googla "spitshine". Lite snabbt kan man säga att man lägger flera tunna, tunna lager skoputs så att en spegelblank yta uppstår. Mycket fräckt. Tjejerna flockas omkring dig. Niklas Nordin visar hur man gör i Shoegazings forum: http://www.shoegazing.se/forumen/topic/skovardstraden/page/13/#post-6120

En gång per år, eller mer eller mindre sällan Ge skorna en riktig vårstädning. Skomakare Davidson visar hur man gör: https://www.youtube.com/watch?v=PeTD2-Epn9U

För damer

I den lilla analys som jag har gjort ser damskosidan inte alls ut som herrskosidan. Ju mer du betalar för en herrsko, desto mer får du. RTW, MTO, semi-bespoke eller bespoke. Lite handgjort till allt handgjort. Vanligt kalvläder till exklusiva ödlor, rocka och orm. På damskosidan upplever jag att man bara betalar för design. Det enda som skiljer ett par svarta skor för 300 kr från ett par Louboutin för 6kkr är att de sistnämnda har röd sula.

Ett par skotillverkare har dock börjat tillverka damskor som påminner om herrskor. Då det finns killar som har väldigt lätt att falla för damer i herrinspirerade kläder så kan det vara värt att spana in. Här är bland annat Meermins damsortiment: http://meermin.es/catalogo.php?id=2