Sittningar är ett annat ord för någon form av ordnad sammankomst som innefattar mat.

Som arrangemang sett har d6 ofta arrangerat sektionens större sittningar, men delta har även haft sådana arrangemang. Några av dessa är Toga och 20kr-sittning.

Maten är ofta trerätters, med någon form av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det brukar serveras bäsk eller annan avec under sittningens gång, och antingen varm eller kall punsch till efterrätten. Eftersom ingen längre är bevandrad i etikettsregler så är det heller ingen som vet när punschen ska vara varm eller kall. Ingen brukar heller generellt bry sig förutom en och annan messerschmidt som tvångsmässigt måste veta bättre än andra.

Toastmaster

I dagarna innan sittningen brukar arrande förening panikartat skaffa fram två stycken personer som ska försöka hålla i sittningen. Dessa två personers uppgift är att se till att sittningen drivs framåt och erbjuder någon form av underhållning under tiden man äter och har roligt.

Tema

Sittningar följer inte alltför sällan något form av tema som bestämms antingen av toastmaster eller arrande förening, eller båda i samråd. Förr brukade temat utannonseras i god tid innan så att det fanns möjlighet att skaffa rekvisita till sittningen. Men eftersom föreningar mer och mer har som vana att planera saker i sista sekund, har sådant fallit bort med tiden.

Tidigare har det även arrangerats tid att sitta i basen dagen innan, eller precis innan sittningen och bygga sin utstyrsel och eventuellt gyckel. Det är även en sådan tradition som fallit i glömska.

Gyckel

Under sittningens gång brukar det cirkulera en gyckel-lista, där de sittande som vill skriver upp sig för att göra gyckel. Ett gyckel är allt som man kan göra för att roa övriga medsittande.

Tidigare hade folk skrivit gyckel innan sittningen som de sedan framförde, en variant är även att skriva gycklet under sittningens gång. Det finns även personer som haft signaturgyckel som de drar på varje sittning. På senare tid har det dock avtagit lite med gyckel eftersom föreningar tror att de har gyckel som ska göras av tradition. Detta har smittat av sig på de nya som tror att gyckel bara är någonting tråkigt man gör för att skämma ut sig själv.

Ett framgångsrikt recept på gyckel är att ta en redan befintlig välkänd barnsång och bygga en annan sångtext på. En stor del av sångboken består av sådanna tidigare gyckel.

Kategorier: Fester