Vissa människor har en förmåga att utveckla ett nära på religiös tillbedjan till de verktyg de använder. En Ateistisk programmerare använder de verktyg som antingen är bäst lämpat för stunden, eller helt enkelt inte orkar lägga ner tid / bry sig om vilka verktyg som finns och dess fantastiska finesser.

Programspråk

C#

C# som språk sett är ganska lik scientologisekten. Dels för att alla som använder det hjälper till att samla in pengar åt sekten i sig (Microsoft), och dess ledare (Balmer). Det syns även drag av sektverksamhet på det sättet att de som slutar använda C# blir exkluderade av sina C#-användande vänner och familj (disconnection policy).

Haskell

Haskell kan ungefär liknas med en korsning mellan flagellantism och new age. Det är inte riktigt en religion utan snarare en rörelse där folk gillar att späka sig själva, och när de väl fått sitt kodhärke kompilerat känner sig renade från all världen smuts. Större delen av tiden går ändå åt till att slå sig själva blodiga över typsystemet som få människor faktiskt förstår. I listan över personer som faktiskt förstår det kan nämnas John Hughes, Koen Claessen, Ulf Norell och Jean-Philippe Bernardy. Människor man kan anta har gott om ärrad vävnad på sina ryggar.

Ruby

Ruby är ett multiparadigmspråk och en inavlad variant av Python, Perl, Eiffel och Smalltalk som inte forcerar några som helst indenterings- eller syntaxregler. Man kan skriva lite hur man vill och om man skriver fel är det lätt att hitta var man har skrivit fel (dock inte vad felet är). Det går snabbt att utveckla allt ifrån små dzen2-script till kandidatarbeten i Ruby men problemet är att man i slutändan inte har lärt sig särskilt mycket, då programmeraren tenderar att totalt ignorera alla semantiska möjligheter som Ruby faktiskt erbjuder.

Editorer

Emacs

En Emacs-användare kan vara en som blev visad Emacs under nollningen, och som sedan dess inte har orkat bry sig om att titta på någonting annat eftersom det är ett adekvat verktyg. Användaren har sällan heller någon riktig koll på de olika funktioner eller finesser som finns, utan nöjer sig väl med att bara skriva saker och trycka C-x C-s när de är klara. De skulle alltså kunnat använda vilken editor som helst.

Sedan finns de dessa som av tvångsmässiga själ MÅSTE lära sig varenda tangentbordsmakro som existerar. De sträcker sig från kombinationer på 2-3 knappar till att trycka ner inte långt ifrån varenda tangent på tangentbordet.

Emacs är dessutom ett väldigt kraftfullt operativsystem.

vi(m)

En vi(m)-användare är en sån där person som säkerligen har använt Emacs ett par gånger men känt att det inte är tillräckligt 1337 för att sätta sig in i. vi(m)-användaren känner oftast inte till Emacs LISP och har därför svårt att förstå vad som är så kraftfullt med Emacs i jämförelse med vi(m).

vi(m)-användaren pratar gärna om hur fint det är att kunna använda HJKL-tangenterna för att flytta runt markören (trots att i princip ingen använder den metoden).

ed

Ingen använder ed.

Sublime, Notepad++ och Nano

"Jag gav er mjölk, inte fast föda; den tålde ni ännu inte. Och ni tål den inte heller nu eftersom ni fortfarande har kvar er gamla natur." 1 Korintiebrevet 3:2

Kategorier: Humor | Stubbar