dBase III även i folkmun kallad Basen, är datateknologsektionens sektionslokaler. Den ligger belägen på våning 2, dvs källaren, i sydvästra hörnet av ED-huset. Var våning 1 och källaren EGENTLIGEN ligger är öppet för debatt. En populär teori är att våning 1 i själva verket är en portal till helvetet (källaren) öppnat av en galen vetenskapsman, som sedan stängdes av en rymdmarinsoldat. En alternativ teori är att våning 1 är belägen i en annan del av EDIT-huset (Hörsalsvägen), där marken är lite längre ner och där våning 2 är i markplan. Källaren blir då våning 1.

Basen består av Pub, Kök och Flipperrum.

Namnet dBase kommer från ett, då sektionen startade, väldigt populärt databasprogram. Lokalen har inte alltid legat på samma ställe utan har flyttat runt några gånger, vilket visats i numreringen av lokalen. dBase I och II låg i det som numera är HC1-HC4, men flyttades 1992 till nuvarande läge p.ga hörsalslängans ombyggnation till mindre studentvänliga lokaler.

dBase III är egentligen dBase III.3 eller dBase IV eller V, eller någon lämplig konstruktion av dem beroende på hur iterationsordningen ser ut vilket ingen vet (eller egentligen bryr sig om). dBase III var i princip samma lokaler som idag men med detaljen att det som idag är kök även huserade alla föreningsrum. Köket var en liten gång längst in mot väggen (kan beskådas här och här). Pubben hade även en trappa rakt in från entré. I och med ombyggnaden av halva ED-huset flyttades Basen till andra sidan av huset (samma korridor som nuvarande DC), vilket allmänt brukar kallas temporärbasen.

Vid tillbakaflytten från temporärbasen fick sektionen även kontroll över BasenXP. Lokalerna sades dock upp 2007 och används numera av datavetenskap på GU som hastigt fick sina gamla lokaler uppsagda i samma veva.

Onsdag varje läsvecka, förutom vid vissa undantag, arrangeras det afterschool där någon av sektionens föreningar lagar och säljer billig mat, ivrigt påhejade av hungriga datateknologer. I Basen anordnas det även pub varje udda läsvecka. Läsvecka 1 är även basen öppen under pubrundan.

Det är DRUST med hjälp av städnollan som ser till att det är ordning i lokalerna. Alla förväntas dock givetvis ta hand om sitt eget skräp.

Pub

Arbetsgruppen för Pubrenoveringen

Puben fick sin första renovering sommaren 2004, då byggnadsgarantin hade upphört och det blev tillåtet att modifiera lokalerna. Tidigare var allt vitt och ersattes med en smakfull färg av beige samt den röda fondväggen som fortfarande finns kvar. Den bardisk som fanns kvar sen långt innan revs, och blev akvariemöbel, den nya byggdes i mitten av lokalen. Fokus låg på att först och främst få upp trivsamheten i lokalen, då den innan var väldigt steril och tråkig.

Puben renoverades igen hösten och vintern 2007, då även den interaktive bardisken, s.k. FooBar, installerades. Fokus då var att köpa in hållbara ändamålsenliga möbler för pubverksamhet och dagligt bruk. En idé var även att försöka bruka lokalerna effektivare än tidigare. Sektionen hade då möbler som funnits kvar sedan i princip start. Dessa var förvisso ändamålsenliga i form av hållbarhet, men var inte speciellt praktiska då de tog väldigt mycket plats. Det som gjordes var att slå ut väggen där baren står för att på så sätt öka ut utrymmet och flytta baren till ett bättre ställe och öppna upp lokalen mer i form av yta. Utrymmet bakom väggen var tidigare backförråd, detta delades till ett förrådsutrymme i köket och ett litet förråd i barområdet. För mer detaljer se Möbel och ombyggnadskommite

Kök

I köket finns två stora restuarangspisar, en industridiskmaskin som extraknäcker som tsunami, många mikrovågsugnar samt en hel del köksredskap därtill. Där finns det möjlighet att laga mat i stort sett hela tiden. Under pubarna är dock köket stängt p.ga det alkoholtillstånd som finns. Där finns även flera bord där medhavd mat kan ätas. I publokalen finns ännu fler bord.

Det har också en fantastisk förmåga att försvinna bestick, tallrikar och muggar från basen. Framförallt gafflar. Teorier cirkulerade om tomtar, gaffelfetischister och annat otyg. En mer realistisk och verklighetsförankrad teori är att besticken försvinner upp i huset tillsammans med mat tillverkad i köket. Maten, tallriken och besticken lämnas sedan kvar. Städerskorna tar sedan hand om det och går ner till linsen och lämnar det där. Det som hindrar detta från att vara ett cirkulerande system där besticken kommer tillbaka är att ingen har:

  1. Fått snilleblixten att säga till städerskorna att bära ner all bestick i basen (varpå vi skulle få överskott på bestick, vilket är bra)
  2. Tänkt att de treuddade gafflarna som köptes in 2007 sticker ut från mängden i besticklådorna, varpå man snabbt kan gå förbi linsen och hämta vad som är rättmäktigt vårt.

I köket har det tidigare stått namngivna kaffebryggare, ignalina och Ringhals. Tyvärr har dessa gått vidare till de sälla jaktmarkerna, och nu mera står där en icke namngiven bryggare donerad av Mao.

Ett akvarium har tidigare funnits i Basen. Detta togs om hand av vår akvarieförening DAF. I och med ombyggnationen år 2007 fick det dock flyttas från puben till köket, och det ryktas om att det nu mera kan hittas hemma hos Einebrandt. Fiskhistorik för intresserade hittas på DAFsHistoria.

Sist men inte minst finns även en vällåtande ismaskin. Känner man sig ensam om kvällarna kan man låta denna hålla låda.

Flipperrum

I flipperrummet finns spelmaskinerna som lånas av Liseberg. Tidigare delades vinsten lika mellan Liseberg och sektionen, men numera betalar vi en fast årsavgift för att få hyra dom. För närvarande (2014) står där Medieval Madness, Lord of the Rings, The Shadow och Elvis, samt en mestadels trasig arkadmaskin utrustad med en 4st NeoGeo-lir.

Automaterna

I köket i Basen står det i nuläget en dricka-automat innehåller diverse drickor som teknologerna efterfrågar samt slumpfacket. Där finns även ett skåp som har diverse godis och tjockisbollar till försäljning. All försäljning i basen sköts (mer eller mindre bra) av DRUST.

Status för automaterna

Paxning av Basen

Basen kan paxas enligt följande:

Alkoholhanteringspolicy för Basen

Kalender för basenpaxningar (obs ny from 2018-05-07)